Карта сайту
Приватна зона


Новини

Екскурсія учнів Економіко-юридичного училища до села Буки та дендропарка «Олександрія», місто Біла Церква

Восьмого жовтня 2014 року учні першого курсу Економіко-юридичного училища відвідали село Буки та дендропарк «Олександрія» міста Біла Церква. Екскурсія справила на учнів та викладачів глибоке позитивне враження.

Першою метою нашої подорожі було село Буки Сквирського району. Буки зустріли нас величчю і сяйвом бань церкви, яка справляє незабутнє враження, захоплення і подив. Стоїть вона на химерно прикрашеному валунами узвишші правого берега оспіваної І.Нечуєм-Левицьким річки Роставиці і відкриває дивної краси панораму, схожу на швейцарські краєвиди. Храмовий комплекс складається з церкви Святого Великомученика Євгенія, дзвіниці Святого Данила та каплиці Святого Миколая та Олександра. Храмовий комплекс побудовано зі смаком і з застосуванням суперсучасних архітектурних ідей, але з акцентом на українську культуру. Ось, наприклад, прямо з-під церкви Євгенія бере початок заспокійливий водопадик, в якому плаває сита рибка. Повсюдно насаджені дерева – вгору корінням. А на вході стоїть символ радянського Києва – фонтан-«рулетка», який до 2007 року знаходився на Хрещатику.

Помилувавшись красою храмового комплексу, та ландшафтного парку, побудованого нашим сучасником – меценатом Іваном Сусловим, учні вирушили до міста Біла Церква та її всесвітньо відомого дендропарку «Олександрія». Дендропарк «Олександрія» є зразком садово-паркового мистецтва кінця XVIII – початку XIX століть. Це своєрідна галерея живих картин, створених майстрами ландшафтної архітектури минулого, зберігаються і в даний час.

Названий парк «Олександрія» на честь своєї засновниці – Олександри. Олександра Василівна Енгельгардт, за чоловіком Браницька, рідна племінниця князя Григорія Олександровича Потьомкіна, отримала садибу в Білій Церкві в подарунок від свого чоловіка - коронного гетьмана Польщі Ксаверія Браницького. Саме Олександра Василівна, слідуючи новій моді, вирішила створити ландшафтний парк.

На території парку була побудована резиденція роду Браницьких і багато інших архітектурних споруд: Царський павільйон, в якому жили гості Браницьких – члени царської сім'ї, Танцювальний павільйон, колонада «Луна», павільйон «Ротонда», «Руїни», «Китайський місток» і ін. Парк був прикрашений бронзовими і мармуровими скульптурами, вазами, декоративними композиціями з великих брил та штучних земляних підвищень.

Подорож допомогла вирватися з буднів, утекти від щоденних справ та метушні, поєднати приємне з корисним, зануритися у величний і загадковий світ української минувшини поєднаної з сучасним парковим мистецтвом.

ФОТОЗВІТ

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

Останні новини

Loading

календар подiй

16 квiтня 2024
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

RSS